De basisprincipes van Ayurveda

Vata – het bewegingsprincipe
is verantwoordelijk voor het zenuwstelsel, de ademhaling en alle bewegingsmechanismen in ons lichaam.
De Vata-dosha houdt verband met de elementen ether en lucht. Als Vata in balans is voelt men zich vol energie, vrolijk, enthousiast en creatief; de geest is rustig, helder en wakker.
 
Pitta – het stofwisselingsprincipe
regelt de spijsvertering, de stofwisseling en de lichaamstemperatuur. Pitta reguleert de alertheid van de geest, de scherpte van het intellect en de mate van verfijndheid van het gevoelsleven. Pitta vertegenwoordigt hoofdzakelijk het element vuur. In evenwicht zorgt Pitta voor tevredenheid, energie, spreekvaardigheid, een goede spijsvertering, de juiste lichaamstemperatuur en een heldere geest.
 
Kapha – het structuurprincipe
geeft stevigheid en stabiliteit aan het lichaam en houdt de  vloeistofhuishouding in evenwicht. De elementen aarde en water houden verband met Kapha. Als Kapha in balans is uit zich dat in kracht, uithoudingsvermogen, een sterk immuunsysteem, geduld en psychische stabiliteit.

Voor meer informatie verwijs ik u graag naar de site van: ayurveda.nl.  Interessant daarbij is de pagina met tips voor het realiseren van een meer hollistische gezondheid.  Deze site heeft echter wel een commerciele insteek waarbij natuurproducten uit de webwinkel worden aangeprezen. Betrokken bij deze site is Maharishi Mahesh Yogi (ook bekend als grondlegger van het Transcendente Meditatieprogramma).

Bron: ayurveda.nl

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s